Willem Koerselman – Koerselman Consulting

Gemeenten duurzamer of ‘slimmer’ te maken, dat vergt meer dan innovatieve technologie. Het vergt het vermogen om zaken met een nieuwe blik te bekijken, en dingen anders te gaan doen dan voorheen. Dat vraagt wellicht om een nieuwe visie op duurzaamheid. Of om een andere manier van (samen)werken. Bij het vormgeven van smart cities spelen er naast technologische uitdagingen dus ook altijd verandervraagstukken. En dat is het specialisme van Willem. Hij richt zich op visieontwikkeling en het realiseren daarvan. Het handen en voeten geven aan plannen. Zodat er ook echt wat gebeurt. Willem is heel goed in beweging creĆ«ren.

Hij is niet van de blauwdruk-achtige aanpak: een groots en meeslepend plan opstellen en dat vervolgens top-down implementeren of ‘uitrollen’. Hij gelooft juist in het samen met betrokkenen vormgeven van de ontwikkeling, met kleine stapjes, experimenteren en leren, en de bedoeling steeds centraal blijven stellen. Waarbij mensen in beweging komen; niet omdat ze moeten, maar omdat ze zelf tot de ontdekking komen dat ze dat willen.

Willem heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de ‘menskant’ van veranderen: houding en gedrag, cultuur. Dit aspect wordt in verandertrajecten vaak onderschat of genegeerd. Willem is gecertificeerd in systemisch transitiemanagement, corporate antropologie en deep democracy. Hij is een veel gelezen blogger over verandermanagement op LinkedIn.