Veel steden hebben al maatregelen aangekondigd, van honderden kilometers nieuwe fietspaden in Milaan en Mexico-Stad tot het verbreden van trottoirs en voetgangersbuurten in New York en Seattle. De initiatieven zijn bedoeld om mensen in staat te stellen zich veilig in de stad te verplaatsen in een wereld waar fysieke afstandelijkheid in de nabije toekomst de norm zal zijn – en dat zonder dat dit leidt tot een drastische toename van de luchtvervuiling.

De burgemeesters die deze week deelnamen aan de nieuwe economische taskforce zijn van mening dat deze eerste initiatieven de weg wijzen naar radicalere maatregelen voor de lange termijn die de ongelijkheid en de klimaatcrisis zullen helpen aanpakken.De burgemeesters bespraken maatregelen die variëren van enorme aanpassingsprogramma’s om gebouwen energiezuiniger te maken, tot het massaal planten van bomen en investeringen in zonne- en windenergie.Rekening houdend met de benodigde anderhalve meter afstand zullen steden anders ingericht moeten, wat zich toch vooral uit in de aanleg van fiets- en wandelpaden, zoals blijkt uit de voorgenomen maatregelen van deze wereldsteden:

  • Milaan heeft een van Europa’s meest ambitieuze fiets- en wandelprogramma’s geïntroduceerd, met 35 kilometer aan straten die in de zomer moeten worden omgevormd.
  • In Parijs heeft de burgemeester 300 miljoen euro uitgetrokken voor een netwerk van fietspaden, waarvan een groot deel de bestaande metrolijnen zal volgen, om een alternatief te bieden voor het openbaar vervoer.
  • In Bogotá, de Colombiaanse hoofdstad, zal een 120 kilometer netwerk van straten nu de hele week verkeersvrij zijn in plaats van eens per week zoals voorheen, en nog eens 75 kilometer aan fietspaden wordt geopend om de drukte op het openbaar vervoer te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.
  • New York heeft plannen aangekondigd om 160 kilometer aan straten te openen voor “maatschappelijk verantwoorde recreatie” tijdens de Covid-19-crisis, met een focus op de wijken waar dit het hardste nodig is, terwijl in Oakland, Californië, 120 kilometer van de straten afgesloten wordt voor passerende auto’s en tot 10% van de straten als wandelgebied wordt aangemerkt.
  • Mexico City plant 130 kilometer aan tijdelijke fietspaden en Barcelona voegt 30.000 vierkante meter toe aan zijn voetgangersnetwerken en 21 kilometer aan het fietsnetwerk.
  • In het Verenigd Koninkrijk heeft de Schotse regering 10 miljoen pond aangekondigd om pop-up wandel- en fietsroutes te creëren, terwijl burgemeesters in Noord-Engeland een nationaal programma hebben voorgesteld om woningen uit te rusten met hernieuwbare energietechnologie. Op donderdag kondigde de gemeenteraad van Manchester aan een deel van Deansgate, in het centrum van de stad, te voet te bezoeken. In Londen hebben gemeenten, waaronder Lambeth en Hackney, maatregelen aangekondigd om de trottoirs te verbreden, de wegen af te sluiten voor het verkeer om zo het lopen en fietsen te stimuleren.
Bron| The Guardian
Beeld| Unsplash