Arcadis vindt dat het begrip ‘Gezonde Stad’ een pleonasme moet worden. Het moet vanzelfsprekend zijn dat een stad een gezonde fysieke omgeving is voor burgers, zonder daarmee in de toekomst  problemen voor zichzelf en de rest van de wereld te veroorzaken. Een gezonde stad is fiets- en voetgangersvriendelijk, veilig, duurzaam en klimaatbestendig, bestaat uit gezonde gebouwen en is soms ‘rafelig’, schrijft Arcadis. Rafelig wil zeggen dat niet alles vastgelegd is in bestemmingsplannen: er blijft letterlijk ruimte over voor ‘spontaan’ gebruik.

De Gezonde Stad Index 2020
In de Gezonde Stad Index 2020 rangschikt de advies- en ingenieursorganisatie twintig steden op basis van een reeks kenmerken van het RIVM die aangeven in hoeverre de fysieke inrichting bijdraagt aan de gezondheid van stadsbewoners. Voor het onderzoek zijn de twaalf grootste gemeenten van elke provincie gekozen. Deze lijst vulde Arcadis aan met de acht grootste gemeenten, die niet ook al de grootste gemeente van de provincie zijn. Elk van deze is beoordeeld op de thema’s: gezond milieu, gezonde gemeenschap, gezonde gebouwde omgeving, gezonde mobiliteit en gezonde buitenruimte.

Groningen overtuigende eerste plek
Groningen eindigt overtuigend als eerste omdat het op alle vijf de thema’s goed scoort. In het domein gezonde gebouwde omgeving scoort de stad het allerbeste. Groningen scoort goed als ruim opgezette en schone stad met voorzieningen om de hoek en de huisarts en het ziekenhuis dichtbij. De stad voert gericht beleid op gezondheid, ook in haar fysieke domein. Zo heeft de stad een ‘Healthy Ageing Visie’ waarbij actief burgerschap, bereikbaar groen, actief ontspannen, gezond verplaatsen, gezond bouwen en gezonde voeding centraal staan. Ook zij er korte lijnen tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente. Als voorbeeld daarvan noemt Arcadis de in 2019 aangestelde lector Gezonde Stad aan de Hanzehogeschool.

Rotterdam en Zaanstad kunnen een impuls gebruiken
Rotterdam en Zaanstad eindigen als laatste. Zaanstad scoort vooral slecht op het domein gezonde buitenruimte: een buitenruimte die mensen uitnodigt om deze te gebruiken. Het gaat bijvoorbeeld om beschikbaarheid van groen om in te spelen, maar ook groen om op uit te kijken, want uitzicht op groen heeft volgens Arcadis al een gunstig effect op de gezondheid. Rotterdam scoort vooral slecht op het domein gezonde gemeenschap. Hierbij gaat het vooral over veiligheidsbeleving, geestelijke gezondheid en sociale cohesie.

Lees het onderzoek: Gezonde stad index 2020

BRON| Arcadis BEELD|Pixabay