SCP on tour dag 3 – Mobiliteit en wegbeheer

Op de derde Smart City Plaza on tour dag waren we te gast bij Trendsportal in Venlo. Trendsportal is een samenwerkingsverband van diverse overheden in Noord-Limburg. Het doel is samenwerken aan slimme mobiliteit voor morgen. Tijdens deze dag zijn we dieper in de uitdagingen en in de laatste ontwikkelingen gedoken. Wat stond er allemaal op het programma?

Trendsportal
Wat doet Trendsportal en waar staan ze voor? Peter van Wijlick nam ons mee in hun visie in de mobiliteitsvraagstukken van de toekomst.

MAAS; Ouderenbegeleiding in het OV
Met de vergrijzing in aantocht is het belangrijk dat we met zijn allen zo mobiel mogelijk blijven. Patrick Bouman, Beleidsadviseur Mobiliteit en Logistiek bij Trendsportal, vertelde over de  dienst die Trendsportal heeft ontwikkeld om ouderen te helpen bij het gebruik van het openbaar vervoer.

Fietspad van de toekomst
Stefan van Waarden, procesmanager infrastructuur en fiets bij de provincie Limburg presenteerde een aantal creatieve en inspirerende innovatieve oplossingen die de provincie Limburg gaat toepassen om het fietsverkeer zo goed mogelijk te faciliteren en te motiveren.

Drones als mobiliteitsvraagstuk
Het gebruik van drones gaat een belangrijke plek in de stadslogistiek innemen in de  toekomst. Is het daarmee een mobiliteitsvraagstuk? Wat is er mogelijk met drones en hoe kun je inzetten? Toegelicht door Marc Spijker van Controltalent.

Duurzame verharding voor vrachtverkeer
Door al dat vrachtverkeer en sluipverkeer slijt de infrastructuur wel erg snel in Venlo. Wesley Scheijvens, beheerder openbare ruimte in Venlo, liet zien hoe je duurzame verharding kunt aanleggen die toch het gewicht van vrachtwagens aan kan.

Smart Move
Smart Move Waalwijk kent zijn eigen uitdagingen ten aanzien van mobiliteit en stadslogistiek. Koen van Neerven vertelde hoe de gemeente Waalwijk hier naar kijkt en hoe ze hiermee aan de slag zijn gegaan.

Stadslogistiek 
In de gemeente Venlo halen de verschillende vuilophaaldiensten elkaars containers op om het aantal verkeersbewegingen in de stad te verminderen. Dieter Schepers van de gemeente Venlo vertelde hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen.

Slimme logistieke oplossingen in Zuid-Nederland
Het innovatieve mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL heeft als doel de bereikbaarheid in Zuid-Nederland te verbeteren en stimuleert innovatie. In dat kader helpt expertteam Smart Logistics overheden en ondernemers bij het integreren en opschalen van slimme logistieke toepassingen in Zuid-Nederland. Janneke Nijsing (projectleidster Smart Logistics bij SmartwayZ.NL) gaat in op de data gedreven- en gebiedsgerichte aanpak. En ze maakte zichtbaar wat toepassingen als de Connected Transport Corridor en de slimme bandenspanningsmeter betekenen voor een veilig, efficiënt en duurzaam mobiliteitssysteem.

Presentaties en meer info
De presentaties van de sprekers en meer informatie over de projecten en producten zijn te vinden in de community van Smart City Plaza. We bedanken Peter van Wijlick, Patrick Bouman, Wesley Scheijvens, Marc Spijker, Stefan van Waarden, Koen van Neerven, Dieter Schepers en Janneke Nijsing voor hun inspirerende bijdragen.

Gallery