SCP on tour dag 1 – Data van buiten naar binnen halen

De eerste Smart City Plaza on tour dag vond plaats op 29 september. Met een bus bezochten we diverse inspirerende projecten in Utrecht en omgeving waarbij belangrijke stuurinformatie verkregen wordt door de data van buiten naar binnen te halen. Het weer werkte niet altijd mee, maar daar lieten we ons niet door tegenhouden.

We startten de dag in Utrecht bij Groenpand, waar we uitleg kregen over het duurzame gebouw en de herbruik van materialen. Zo blijken afgedankte zonnepanelen prima te kunnen functioneren als bureau. Hierna bekeken we diverse projecten in de omgeving.

De slimme marktkasten in Woerden
Bea Bregman-Bouter, beheerder openbare verlichting bij de gemeente Woerden en Oudewater en Sjors van de Zanden van Orange Power Systems vertelden op het marktplein in Woerden hoe de slimme marktkast de levering van energie aan derden en vooral de regeldruk er omheen makkelijker maakt.

De fietsenteller in Utrecht
Niek Verlaan, adviseur gezond stedelijk leven in de gemeente Utrecht en expert gedrag, gebruikt een bikecounter van Cycledata om inzicht te krijgen in het fietsverkeer. Op een megadrukke kruising met vooral veel fietsers en kruisend autoverkeer, krijgt het verkeer diverse boodschappen te zien op een display langs de rand van weg. Op deze manier meet de gemeente Utrecht wat het effect is van de verschillende boodschappen op het gedrag van de weggebruiker.

Meer fietsen = meer bomen
Tineke De Jong-Mateboer, beleidsmedewerker fiets provincie Utrecht,vertelde over de fietsstimuleringsactie die de provincie Utrecht uitvoert: Op de Koningslaan tussen Bunnik en Utrecht is gedurende een periode van 2 weken een fietstelbord geplaatst, waarbij voor elke 100 fietsers een boom wordt geplant op het naastgelegen terrein. De provincie vergelijjkt dit met telcijfers buiten de actieperiode om het effect van een concrete beloning op het aantal fietsers te zien.

Passantenteller
Rik Budel, senior adviseur digitale innovatie bij de gemeente Utrecht, vertelde over inzet van de passantentellers die op een aantal plekken in de Utrechtse binnenstad hangen, waarvan 6 op het Stationsplein. Zij zijn een belangrijk instrument in het meten van de drukte en in het beleid om de passantenstromen en verwachte drukte te reguleren.

De datagedreven stad op basis van open standaarden
Op weg naar de datagedreven stad zullen verschillende systemen dynamisch met elkaar verbonden worden. Ed Jans, business development manager van Jobarco, pleit voor gebruik van schaalbare systemen op basis van open standaarden om van gedwongen winkelnering en tijdgebonden maatwerk af te komen om toekomstige innovaties eenvoudig te adopteren.

Presentaties en meer info
De presentaties van de sprekers en meer informatie over de projecten en producten zijn te vinden in de community van Smart City Plaza, exclusief toegankelijk voor betalende leden. We bedanken Bea Bregman, Sjors van de Zanden, Niek Verlaan, Tineke de Jong, Rik Budel en Ed Jans voor hun leerzame bijdrage aan deze dag.

Gallery