Jongeren willen de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan
De beslissing om jongeren te betrekken bij de gemeentelijke en stedelijke ontwikkeling van Beerse kwam er na een enquête onder burgers van 12 tot 25 jaar met als titel “Laat van je horen”. Uit de enquête bleek dat de meerderheid vindt dat jongeren meer inspraak moeten krijgen in het lot van de stad.

Volgens een verklaring van de gemeente ontmoeten plaatselijke jeugdorganisaties voortdurend jongeren boordevol ideeën. De nieuwe begroting is bovendien een uitstekende manier om deze ideeën in praktijk te brengen, met name in infrastructuur die specifiek voor kinderen en jongeren is bestemd. Wat is er democratischer dan kinderen die bijvoorbeeld voorstellen doen voor de herinrichting van speelplaatsen?

Om de aanvraagprocedure zo open mogelijk te houden, is er geen overkoepelend thema achter de projecten. In plaats daarvan hoeven ze alleen maar aan de criteria voor de aanvraag te voldoen. Bovendien zullen lokale jongerenorganisaties een actieve rol spelen als adviseurs, die de jongeren zullen helpen hun pitches voor de aanvraagcommissie vorm te geven.

Dit jaar zullen vijf projecten aan de commissie worden voorgelegd. Een daarvan is gewijd aan fietspaden en veiligheid. Het roept op tot het markeren van fietspaden rond speelplaatsen met opvallende kleuren. Een ander is een initiatief om zwerfvuil op speelplaatsen te verminderen door vuilnisbakken er cooler uit te laten zien.

Er is ook een project dat zich richt op buitensportfaciliteiten met een callisthenicspark en een project dat tolerantie en diversiteit bij jongere kinderen wil bevorderen door middel van potlodensets met verschillende huidskleuren, wat doet denken aan een eerder initiatief in de stad Gent. Het laatste project stelt een programma voor om kinderen en jongeren te helpen bij hun eerste stappen in de wereld van de cultuur.

Originele Artikel: Small town in Belgium involves kids with ideas in urban redevelopment | TheMayor.EU