Kopenhagen staat bovenaan de Digital Cities Index 2022, gevolgd door Amsterdam, Beijing, Londen en Seoul, die de top vijf vormen.

Deze steden bleken het best te presteren, met succesvolle open dataprojecten en slimme technologische duurzaamheidsprojecten zoals het beheer van nutsvoorzieningen.
De auteurs van het rapport benadrukken dat het betrekken van burgers bij het ontwerp van slimme stadsprojecten de basis vormt voor inclusie, een kritieke succesfactor voor slimme stadsprojecten, samen met strak gedefinieerde doelstellingen.

Vier pijlers van digitale steden
De Digital Cities Index 2022, geproduceerd door Economist Impact en ondersteund door NEC, is een ranglijst van 30 wereldsteden die beoordeeld zijn op basis van de vier pijlers connectiviteit, diensten, cultuur en duurzaamheid.
Steden met goed omschreven doelstellingen eindigen het hoodst: Europese steden vooral met effectieve verkeersmanagementsystemen, terwijl Beijing vooral scoort met toegepaste digitale technologieën – door de luchtvervuiling aan te pakken, de nutsvoorzieningen te optimaliseren en de deeleconomie te bevorderen. De steden in het Atlantische gebied blijken koplopers op het gebied van open data-innovatie met een hausse aan reis- en mobiliteitsapps.

Duurzaamheid is het thema waar de meeste impact is bereikt door slimme steden. Dit komt vooral door verbetering van de luchtkwaliteit door slim beheer van nutsvoorzieningen. Duurzaamheid leverde de hoogste algemene scores op, waarbij Kopenhagen, Seoel en Toronto het hoogst scoorden voor hun gebruik van digitale technologie ter ondersteuning van stedelijke duurzaamheid.
Kopenhagen en Singapore zijn de steden met de grootste connectiviteit,gevolgd door Zurich, Beijing en Sydney. Singapore’s strategie voor het ontwikkelen van digitale connectiviteit is gebaseerd op de veronderstelling dat AI, 5G en cyberveiligheid de groei en innovatie van het land zullen bevorderen. Verwacht wordt dat slimme steden de economische groei zullen aanjagen: 5G alleen al zal tegen 2035 een wereldwijde mobiliteits- en vervoersmarkt van naar schatting 660 miljard US$ mogelijk maken.

“Slimme steden zullen veiligere, schonere en meer inclusieve stadslandschappen zijn, waar burgers genieten van een betere volksgezondheid en diensten, efficiënter vervoer en belangrijke economische verbeteringen die moeten worden gedeeld als publieke goederen,” zegt Ritu Bhandari, manager, beleid en inzichten bij Economist Impact.”De index laat zien hoe steden technologie inzetten om de levenskwaliteit van miljoenen burgers over de hele wereld te verbeteren. Hoewel we sterk leiderschap zien van steden in West-Europa, wordt de tabel aangevoerd door grote steden uit een brede geografische spreiding. De meest significante verbeteringen werden gerealiseerd op basis van strak gedefinieerde doelstellingen – een kritieke succesfactor voor stedelijke digitale transformatie.”

Onbetaalbare, onbetrouwbare of ontoegankelijke internetdiensten hebben gevolgen voor andere doelstellingen op stadsniveau. Zo hebben naar verluidt een half miljoen huishoudens in New York City geen betrouwbare internetverbinding, wat kinderen met een laag inkomen benadeelt bij het leren op afstand. Washington DC heeft daarentegen goedkope of gratis diensten en apparaten aangeboden aan gezinnen die zich geen breedbandabonnement kunnen veroorloven en Parijs heeft van alle geanalyseerde steden de meest betaalbare mobiele data. “De index laat zien hoe steden technologie inzetten om de kwaliteit van leven voor miljoenen burgers over de hele wereld te verbeteren.

Sinds de pandemie hebben digitale technologieën echte vooruitgang in de volksgezondheid mogelijk gemaakt. In Azië stonden apps centraal bij het beheer van covid-19, terwijl telegeneeskunde en realtime-monitoring op afstand van chronische patiënten overal de digitalisering heeft gemarkeerd. In New York bijvoorbeeld heeft een diabetes-preventie-initiatief voor volwassenen het risico op diabetes type 2 bij mensen met een hoog risico met 58 procent verminderd. Singapore, São Paulo en New Delhi scoorden het hoogst voor hun levering van digitale gemeentelijke diensten. New Delhi scoort hoog, onder meer dankzij het succes van Aadhar, India’s baanbrekende nationale digitale identiteitsregeling. In Korea zal Metaverse Seoul, dat in november 2021 door het stadsbestuur van Seoul is aangekondigd, burgers via de metaverse toegang bieden tot overheidsdiensten.

Bekijk hier het volledige rapport: economistimpact.com/digitalcities.

Bron: smartcities.net