“Als provincie vinden wij het belangrijk dat alle inwoners vlot, veilig en comfortabel kunnen fietsen,” vertelt gedeputeerde Arne Schaddelee. “Daarom werken we onder andere aan het verbeteren van het regionaal fietsnetwerk, het realiseren van doorfietsroutes, maar ook door het inzetten van slimme mobiliteit. Schwung is daar een prachtig voorbeeld van. Data en communicatie worden omgezet naar voordelen voor de fietser!”

De voordelen van Ik Fiets x Schwung:
Fietsers krijgen eerder kans op groen (geen prioriteit op andere weggebruikers, maar de fietser wordt wel eerder gedetecteerd)
Fietsers kunnen daardoor vaker doorfietsen, hoeven minder lang te wachten en zijn hierdoor sneller op de bestemming met meer comfort.
De app herkent anoniem de routes van de fietser, waardoor het proces van groen licht aanvragen steeds sneller en efficiënter wordt.
Door deelname via de Ik Fiets-app worden fietsers ook beloond met punten die ingewisseld kunnen worden voor leuke kortingen, vouchers, loterijprijzen of donaties aan een goed doel.

Feestelijke lancering
Op 3 juni, wereldfietsdag, is Schwung in samenwerking met de gemeente Leusden feestelijk gelanceerd. Samen met betrokkenen werd een route in Leusden gefietst.

Ik Fiets
Om gebruik te maken van Schwung kunnen fietsers de Ik Fiets-app downloaden. De provincie Utrecht heeft de Schwung-functionaliteit toegevoegd aan hun eigen Ik Fiets-app, waardoor alle voordelen voor fietsers gebundeld zijn in een applicatie. Ik Fiets is een fietsstimuleringscampagne van de provincie Utrecht en motiveert sinds 2019 inwoners van de provincie Utrecht vaker de fiets te pakken. De Ik Fiets-app zet gefietste kilometers om in punten. De punten kunnen in de app ingewisseld worden voor leuke kortingen, vouchers, loterijprijzen of donaties aan een goed doel. Fietsen is goed voor de mentale en fysieke gezondheid, vermindert stress en verhoogd productiviteit. Daarnaast bespaar je met het kiezen van de fiets, in plaats van de auto, CO2 én bespaar je op parkeer- en benzinekosten.

Om fietsers de nieuwe Schwung-functionaliteit te laten ervaren, zijn er drie routes uitgezet in Leusden (+- 20 km), Montfoort (+- 35 km) en Utrecht (+25 km). De routes komen langs meerdere verkeerslichten die werken met de Schwung functionaliteit. De Schwung functionaliteit in de Ik Fiets-app leert naarmate je meer fietst. Dat betekent dat het wellicht even duurt voordat de route herkend wordt.