De vijfde generatie mobiele netwerken zal niet alleen de manier waarop we met elkaar verbinding maken verbeteren, het zal ook grote voordelen opleveren waarop we ‘devices’ onderling verbinden en besturen. 5G levert hogere snelheden, lagere latency (vertraging in de dataoverdracht) en betere beveiliging. Het is ontworpen om te voldoen aan de exponentiële groei aan slimme ‘devices’ en de bijbehorende dataverwerking. Het zal in eerste instantie naast de huidige 4G netwerken bestaan, voordat het verder evolueert.

Realtime
Door het verzamelen van steeds meer data kan een smart city realtime reageren op gebeurtenissen zoals files, evenementen, afvalverwerking en energievoorziening. Het 5G netwerk zal veel meer ‘devices’ aan kunnen dan eerdere netwerken, zodat de miljarden met IoT verbonden ‘devices’ onmiddellijk verbinding kunnen maken. Met 5G kunnen er maar liefst 25.000+ ‘devices’ aan een radiocel toegevoegd worden en het zal nog steeds niet zijn capaciteit hebben bereikt. Dit betekent dat 5G beter bestand is tegen de hogere belastingen in een stad, bijvoorbeeld rondom een groot plein, treinstation, winkelcentrum of een stadion.

Minder incidenten en minder downtime
5G is een veel betrouwbaardere technologie dan eerdere generaties. Dit is belangrijk als het gaat om uitval of wanneer delen van het netwerk moeten worden bijgewerkt. De 5G-architectuur is veel eenvoudiger te onderhouden en tegelijkertijd gebouwd op robuustere fundamenten en standaarden. Dit betekent dat er minder incidenten gaan voorkomen en veel minder downtime is. Dit is geweldig nieuws voor IoT toepassingen binnen smart cities, met name voor mission critical dienstverlening.

Snel genoeg voor video monitoring
Met 5G zien we snelheden tussen de 1 Gbps tot 10 Gbps, 5G is daarmee gemiddeld tien keer sneller dan 4G. Als het op IoT aankomt zal dit een enorm verschil maken voor toepassingen zoals bijvoorbeeld video monitoring. Het aantal camera’s in een smart city zal sterk toenemen, omdat veel meer beelden in hogere snelheden geüpload kunnen worden. De stad wordt hierdoor veiliger, bijvoorbeeld door de directe herkenning van gezichten en nog belangrijker patronen. Deze patronen kunnen weer gekoppeld worden aan de uitstraling van smart verlichting voor verhoging veiligheid en kwaliteit van de leefomgeving.

De lagere latency betekent bijna realtime inzicht en communicatie, wat een grote boost geeft als het gaat om realtime besturing van ‘devices’ (camera’s, autonome voertuigen en robotica). 4G latency is eigenlijk al vrij snel met ongeveer 30-40 milliseconden. Met 5G wordt dat aantal teruggebracht tot 1-2 milliseconden, wat opnieuw 5G tot een grote ‘game changer’ maakt als het gaat om IoT. Realtime inzicht in vrije en bezette parkeerplaatsen in de stad voor bezoekers, bewoners en handhavers kan leiden tot veel minder congestie of reistijdverlies. Bij evenementen in steden kan crowd control veel gerichter worden toegepast op extreem drukke dagen.

Betere beveiligd
Er zijn meer en verbeterde beveiligingsstandaarden in 5G, met meer beveiligingscontroles. 5G maakt betere en snellere tools mogelijk voor authenticatie en encryptie van verkeer en verbonden ‘devices’. Hogere snelheden maken het mogelijk om veel sneller dan nu nieuwe software en beveiligingsupdates te delen en te installeren, waardoor intelligente realtime beveiliging mogelijk wordt. Hogere snelheden, snellere reactietijden en meer verbonden ‘devices’ maken ook de systeembewaking efficiënter. 5G biedt ook de mogelijkheid om verkeer in het netwerk te prioriseren (QoS). Deze techniek maakt het mogelijk om één mobiele internet toegang als het ware te segmenteren, zodat je verschillende gebruikers op hetzelfde moment verschillende bandbreedtes biedt. Op die manier kun je bijvoorbeeld een bepaalde snelheid of capaciteit garanderen voor kritische toepassingen, zoals hulpdiensten binnen een drukke stad. Anderzijds kun je een ambulance of de politie sneller op locatie laten zijn door middel van de integratie van verschillende systemen. Een smart city zorgt ervoor dat de route voor een ambulance of de politie proactief wordt vrijgemaakt om gerichter acties te kunnen laten uitvoeren.

Jochem Koppes is connectiviteitsspecialist en eigenaar van Thingsdata.
Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Thingsdata.