SCP ON TOUR Dag 2 – Drones en 5G in de praktijk

Unmanned Valley is een fieldlab voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen, een initiatief van de TU Delft en gemeente Katwijk. Deze dag staat in het teken van drones en 5G in praktijksituaties. Wat gaan we zien?

Innoveren met 5G
Wat betekent de uitrol van het 5G netwerk voor gemeentes? Grisjo Koers van de provincie Zuid-Holland vertelt welke initiatieven er zijn op het thema 5G innovatie en Smart City in Zuid-Holland en op welke wijze de provincie andere overheden hierin faciliteert.

Drone aansturen vanuit een controlroom
De afgelopen 4,5 jaar werkt Deck180 (Deck = Drone Enterprise Coordination Kit) aan een oplossing om het autonoom vliegen van een drone mogelijk te maken, waarbij de supervisie van alle operaties door een geavanceerde controlekamer wordt gemanaged. Om de juiste route van de drone te bepalen gebruiken zij de hoogtekaarten van Nederland om nergens tegenaan te vliegen, waarbij extra sensoren eventueel onverwachte objecten kunnen detecteren en ontwijken. Marc Spijker van Controltalent, Grisjo Koers van de provincie Zuid-Holland en Martijn Peltenburg van de gemeente Den Haag laten zien hoe je vanuit een controleruimte een ongeluk kunt inspecteren met een drone.

Drones inzetten voor de basisregistratie
Hillegom Lisse en Teylingen zetten een drone in om de basisregistratie te vullen. Natalie van der Meij,

Live demonstratie en systeem technische verwerking drone-informatie
Hugo Geerlings en Marien Bos laten met een live-drone demonstratie zien hoe ze de informatie ophalen met de drone. Informatie ophalen is één, maar de door de drone verzamelde informatie moet nog wel verwerkt worden. Ook van het systeem waarmee de data verwerkt wordt in de basisregistratie, krijgen we een demo.

Het lagere luchtruim van gemeenten
De technologie rond drones is fascinerend en krijgt terecht veel aandacht. Als hierdoor de komende jaren het lagere luchtruim van gemeenten vaker gebruikt wordt krijgt de openbare ruimte er nieuwe vraagstukken waar wij nu al over moeten nadenken. Martijn Peltenburg vertelt waar je allemaal tegenop kunt lopen.

Do IoT Fieldlab
Do IoT Fieldlab, gelieerd aan de TU Delft, stimuleert de versnelling van innovatie op het gebied van Internet of Things (IoT). De nieuwste generatie mobiele communicatie (momenteel 5G) biedt een grote kans voor de grootschalige introductie van het Internet of Things. De snelle verbindingen, hoge betrouwbaarheid en korte responstijden van 5G maken het mogelijk om nieuwe toepassingen op de markt te brengen op het gebied van mobiliteit, logistiek, landbouw, gezondheid en veiligheid. Het Fieldlab ondersteunt de ontwikkeling van deze nieuwe toepassingen. Kortom: baanbrekende Internet of Things toepassingen voor een betere samenleving.

Luchtruim beheer vanuit luchthavenperspectief
Hoe kan de expertise van de luchthaven qua luchtruimbeheer worden ingezet voor het droneverkeer? En hoe assertief kan de luchthaven zijn in vergelijking met de defensieve plichten als het gaat om rondvliegende drones bij een luchthaven? In een vogelvlucht: wat zijn de ambities van de luchthaven en hoe kunnen de twee werelden van vliegtuigen en drones samensmelten? Door Lucien Versteeg, programmamanager bij Rotterdam The Hague Innovation Airport.

Doelstellingen van Unmanned Valley
Unmanned Valley ondersteunt het ondernemerschap. Vanuit zijn ambitie levert het een positieve impuls aan de innovatiekracht en hoogwaardige technische werkgelegenheid in de regio. Wat zijn de doelstellingen van Unmanned Valley?

Aantal beschikbare plaatsen is beperkt  i.v.m. de coronamaatregelen. Meld je daarom aan en reserveer alvast een plek door op de aanmeldbutton  hiernaast te klikken.

The event is ongoing.

Urenschema

SCP ON TOUR - Katwijk, Drones en 5G in de praktijk

9.30 - 10.00
Ontvangst
10.00 - 10.20
Over Unmanned Valley
Jan-Willem Spaargaren, Unmanned Valley
10.20 - 11.00
Innoveren met 5G
Grisjo Koers, Provincie Zuid-Holland
11.00 - 11.15
Drone aansturen vanuit een controlroom
Marc Spijker, Control Talent
11.15 - 12.00
Live drone demonstratie inspectie van een verkeersongeluk
Marc Spijker, Control Talent
12.00 - 12.30
Lunch
12.30 - 12.50
Drones inzetten voor de basisregistratie
Natalie van der Meij, HLT-samen
12.50 - 13.30
Live demonstratie en systeem technische verwerking drone-informatie
Hugo Geerlings en Marien Bos, HLT-samen
13.30 - 14.00
Het lagere luchtruim van gemeenten
Martijn Peltenburg, Den Haag
14.00 - 14.45
Do IoT Fieldlab
Grisjo Koers, Provincie Zuid-Holland
14.45 - 15.30
Luchtruim beheer vanuit luchthavenperspectief
Lucien Versteeg, Rottterdam The Hague Innovation Airport
15.30 - 16.00
Doelstellingen Unmanned Valley
Jan-Willem Spaargaren, Unmanned Valley

Datum

sep 26 2023

Tijd

09:30 - 17:00

More Info

aanmelden

Locatie

Marinevliegkamp Gebouw 356, 2236 ZZ Valkenburg (Bij Katwijk)
aanmelden

Reacties zijn gesloten.