SCP on tour – Tools voor de beheerder openbare ruimte: AI- en Dronetechnologie

AI- en dronetechnologie bieden ontzettend veel toepassingsmogelijkheden. Maar hoe zet je die innovatieve technologieen in bij je dagelijkse taken in het beheer van de openbare ruimte? Zijn er al gemeenten die werken met praktische toepassingen van AI- en dronetechnologie waar we wat van kunnen leren?

En of die er zijn! We gaan op bezoek bij de gemeente Breda, die met het product Inspech Artificial Intelligence gebruikt om wegen te inspecteren. Zij haalden er zelfs het RTL-nieuws mee! Door de uitkomsten van deze pilot -in samenwerking met Braincreators en Unihorn- durfden steeds meer beheerders in andere gemeenten het product in te zetten.

Aletta Barel, Adviseur Civiel bij Directie Beheer in de gemeente Breda, vertelt hoe ze dit aangepakt hebben en wat ze geleerd hebben tijdens de pilot. In een paneldiscussie zullen de verschillende aspecten naar voren komen en zullen ook praktijkcases worden besproken vanuit bijvoorbeeld de gemeente Nijmegen hoe zij met Inspech de asfaltverhardingen inspecteren binnen de wijken Grootstal, Hatertse Hei, St. Anna en Hatert. Dat is zo’n 44 kilometer aan asfalt. Daarna gaan we naar buiten, waar Braincreators en Unihorn een demo geven hoe Inspech eruit ziet en functioneert.

De impact van drones op gemeenten is vele malen groter dan men ooit heeft gedacht. Daarmee wordt het luchtruim een nieuw stukje openbare ruimte voor beheerders en beleidsmakers in gemeenten. Martijn Peltenburg van de gemeente Rotterdam heeft er een uitgesproken mening over en vertelt over de urgentie van gezamenlijk gemeentelijk dronebeleid.

Dan hebben we wederom een demonstratie hoe je met drones weginspecties kunt uitvoeren. Provincie Limburg vertelt samen met Heijmans hoe je het onzichtbare zichtbaar kunt maken en delen dit natuurlijk live in een demonstratie

Havens en waterwegen zijn vaak kwetsbaar zijn voor criminaliteit. Schepen kunnen vaak ongezien in- en uitvaren wanneer er geen permanent toezicht is. Vooral pleziervaartuigen worden gebruikt voor diefstal, smokkel en illegale immigratie en een gebrek aan registratie maakt ze helemaal tot een ideaal doelwit voor illegale activiteiten.

Seagull registreert automatisch alle bewegingen op en rond het water. Het werkt met elke geïnstalleerde camera die vanuit een verhoogde positie een gebied onder een diagonale hoek overziet. Cees Duvekot, Hoofd Havenbedrijf van de Gemeente Den Haag zegt hierover: “Voorheen moesten onze operators alle schepen handmatig registreren. Er moest daarom een robuust systeem komen om een beter zicht op de haven te krijgen. Met Seagull kunnen we de in- en uitvaart van alle soorten schepen waarnemen en registreren. Doordat het systeem ook vreemd vaargedrag automatisch kan detecteren, worden ondermijningsrisico’s beter in kaart gebracht”.
Vervolgens geeft de gemeente Den Haag een live-demonstratie van het door hen gebruikte Seagull systeem.



Urenschema

New Day

12.30 - 13.00
Inloop met koffie, thee en een broodje
kleine lunch staat klaar
13.00 - 13.10
Welkom in Breda
Judith van Brussel en Kees Kerstens, gemeente Breda
13.10 - 14.00
Weginspectie met AI-technologie
paneldiscussie met oa Aletta Barel, gemeente Breda en Glenn brouwer
14.00 - 14.30
Demonstratie Inspech
Jeroen Bleeker, Unihorn
14.30 - 15.00
Drone Netwerk Gemeenten
Martijn Peltenburg (gemeente Rotterdam)
15.00 - 15.30
livedemonstratie drone/scantechnieken voor bovengrondse en ondergrondse infrastructuur
Provincie Limburg samen met Gerke Dekens en Patrick Alsemgeest, Heijmans
15.30 - 16.00
Het gebruik van Seagull in de haven
Cees Duvekot, hoofd Havenmeester Den Haag
16.00 - 16.30
Livedemonstratie van Seagull
Roos Janssen samen met Cees Duvekot
16.30 - 17.00
Borrel
Om nog even gezellig na te praten

Datum

apr 20 2023
Expired!

Tijd

12:30 - 17:00

More Info

Aanmelden

Locatie

Breda
Aanmelden

Reacties zijn gesloten.