SCP ON TOUR Maastricht – Verduurzaming kunstwerken en hergebruik fietsbruggen

Bruggen en duurzaamheid; er valt nog veel te ontdekken en te leren. Dat is precies wat we op donderdag 29 september in Maastricht gaan doen! Tijdens deze bijeenkomst horen we van de provincie Limburg en van de gemeente Maastricht hoe bruggen verplaatst worden en van eigenaar wisselen. Want als de één er van af moet, kan de ander’m wellicht goed gebruiken. Er schijnt zelfs een soort marktplaats te zijn voor bruggen. Circulairder dan dat wordt het niet, zou je denken.

We horen tips and tricks van de ervaringsdeskundigen om op deze manier met assets om te gaan. Zo vertelt Maurice Muijrers van de provincie Limburg over het plan van aanpak duurzaamheid en een nieuwe duurzame en onderhoudsvriendelijke brug, van glasvezelversterkte kunststof, die toegepast is op de N273. Ron Roukens van de provincie Limburg vertelt over het proces achter de Swentibold, een fietsbrug die de provincie over heeft genomen van RWS om hem elders te herplaatsen.

Esther de Boeye van de gemeente Maastricht vertelt over de brug die oorspronkelijk in Vlissingen stond maar nu een plaatsje heeft in Maastricht. Onze duurzame blik houdt niet op bij de bruggen, want we bekijken ook de omgeving waar ze geplaatst zijn. Hoe richt je die zo natuurlijk mogelijk in? Maastricht heeft hier een uitgesproken beleid voor, rekening houdend met verschillende bijensoorten, door Anouk Schmid van de gemeente Maastricht. En wat doe je met invasieve exoten zoals de Japanse Duizendknoop, Gijs Ketelaars vertelt erover. Daarnaast laat Helmut Meert van CGI zien hoe zij hun assetmanagementsysteem hebben ingericht. Deze zaken komen allemaal aan bod deze middag.

Boris Hommes en collega’s van de gemeente Maastricht nemen ons tenslotte mee de stad in met de Zonnetrein, om diverse praktijkvoorbeelden te bekijken. Zo zien we hoe de gemeente Maastricht vanuit historisch perspectief de kunstwerken onderhoudt met de duurzaamheidsopgave van nu.

En ook niet onbelangrijk….We eindigen de tour bij Stadsbrouwerij de Ridder met een bierproeverij.

Urenschema

Day 1

11.30 - 12.00
Inloop
12.00 - 12.30
Lunch & Welkomstwoord door de Provincie Limburg
12.30 - 13.00
Plan van aanpak duurzaamheid & circulariteit van de Provincie Limburg
Door Maurice Muijrers
13.00 - 13.20
Het proces achter de overname van een RWS fietsbrug
Door Ron Roukens
13.20 - 13.50
De uitvoering van de overname fietsbrug Vlissingen-Maastricht
Door Esther de Boeye
13.50 - 14.15
Uitloop voor discussie/koffiebreak
14.15 - 14.25
Introductie: Wat betekent de Japanse duizendknoop voor assetmanagement ?
Door Gijs Ketelaars
14.25 - 14.45
Integrale Besturing van de Openbare Ruimte; uitleg over IBOR
Door Helmut Meert
14.45 - 15.00
Ecologische verbindingen in de gemeente Maastricht
Door Anouk Schmid
15.00 - 17.00
Rondleiding door Maastricht; besproken cases in de praktijk
Door Boris Hommes

Datum

sep 29 2022
Expired!

Tijd

11:30 - 17:00

More Info

aanmelden
aanmelden

Reacties zijn gesloten.