SCP on tour – Binnenstedelijke Herindeling Bedrijventerreinen

Binnenstedelijke Herontwikkeling van Bedrijventerreinen

De herontwikkeling van binnenstedelijke bedrijventerreinen speelt een cruciale rol in de toekomst van steden, onder andere op het gebied van mobiliteit en de energietransitie. Hierbij gaat het om de transformatie van bestaande stedelijke gebieden, vaak met een mix van functies zoals wonen, werken, winkelen en recreëren. Dit biedt een unieke kans om steden op een duurzame manier te vernieuwen, maar brengt ook aanzienlijke uitdagingen met zich mee.

Transformatie van de Winkelsteeg

In de Omgevingsvisie 2020-2040 heeft de gemeente Nijmegen het gebied Winkelsteeg, onderdeel van Kanaalzone Zuid, aangewezen als transformatiegebied. Hier ligt de focus op het omvormen van een bedrijventerrein naar een gemengd werk-woongebied. Deze transformatie biedt steden een unieke kans om op een duurzame manier te ontwikkelen, maar stelt ook eisen aan de manier waarop landschap en natuur behouden kunnen blijven. Tegelijkertijd moet binnen de Winkelsteeg ruimte worden gevonden voor ongeveer 7.000 nieuwe woningen om aan de woningvraag te voldoen.

Deze uitdaging is herkenbaar voor veel steden en gebieden die met binnenstedelijke herontwikkeling, mobiliteit en de energietransitie te maken hebben. Hoewel de theorie vaak duidelijk is, blijft de vertaling naar de praktijk complex. De heren Frank Willemen (Strategisch Adviseur Gebiedsontwikkeling) en Wander Hendriks (strategisch stedenbouwkundige) beiden werkzaam bij de gemeente Nijmegen, delen hun waardevolle ervaringen en bieden daarmee belangrijke lessen voor andere steden en gebieden die voor soortgelijke vraagstukken staan.

Mobiliteit 

Een belangrijk aspect bij binnenstedelijke herontwikkeling is mobiliteit. Thijs de Bruin (Hoofd adviesgroep Regionale Ontwikkeling & Infrastructuur) en Niels Barten (Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling en Planstudies) van RHDHV vertellen hier alles over, zij zijn betrokken bij het mobiliteitsplan. Traditionele vervoersmodellen, waarbij auto’s centraal staan, zijn vaak niet geschikt voor dichtbebouwde gebieden. De transitie naar duurzame vormen van mobiliteit, zoals openbaar vervoer, fietsen, wandelen en deelmobiliteit, wordt daarom steeds belangrijker. Bij de herontwikkeling van binnenstedelijke gebieden wordt gekeken naar autoluwe zones, deelmobiliteit of parkeergarages buiten woongebied, openbaar vervoer en smart mobility.

Energietransitie

Bij binnenstedelijke herontwikkeling speelt de energietransitie eveneens een sleutelrol. Het verduurzamen van de gebouwde omgeving, zowel qua energiegebruik als energieopwekking, is essentieel om klimaatdoelstellingen te behalen. Belangrijke thema’s hierbij zijn lokale energieopwekking en de energie-infrastructuur. De energienetten in steden moeten aangepast worden om pieken in energiegebruik op te vangen, en slim worden beheerd om de balans tussen vraag en aanbod van energie te waarborgen. Hierover zal Sandra Polman (Coördinator K&L Winkelsteeg Gemeente Nijmegen) in het kader van dit onderwerp een presentatie geven hoe zij hiernaar kijken in de transformatie van dit gebied. 

Locatie
De bijeenkomst vindt plaats in de gemeente Nijmegen, daar zijn wij op bezoek bij RHDHV die vanuit het 52 degrees gebouw een prachtig uitzicht hebben over het gebied dat we bespreken. Uiteraard gaan we een rondleiding door het gebied geven waarbij u uitleg krijgt van de beheerders wat er nu allemaal aan het gebeuren is.

Adres: Jonkerbosplein 52, 6534 AB Nijmegen

Je bent van harte welkom op deze zeer leerzame en inspirerende bijeenkomst. Meld je hier aan om er bij te zijn! 

  • 00

    dagen

  • 00

    uren

  • 00

    minuten

  • 00

    secondes

Urenschema

Binnenstedelijke herontwikkeling bedrijventerreinen

12.00 uur - 12.30 uur
Inloop in de koffieruimte
12e verdieping
12.30 uur - 13.00 uur
Informatiemarkt met lunch
12e verdieping
13.00 uur - 13.30 uur
Mobiliteit: is de reis belangrijker dan de bestemming?
Frank Willemen, Strategisch Adviseur Gebiedsontwikkeling Gemeente Nijmegen
13.30 uur - 14.00 uur
De groei van de stad in relatie tot de integrale gebiedsontwikkeling Kanaalzone
Wander Hendriks Msc, strategisch stedenbouwkundige, gemeente Nijmegen,
14.00 uur - 14.30 uur
Mobiliteitsplan Nijmegen
Thijs de Bruin / Niels Barten
14.30 uur - 15.30 uur
Rondleiding door het gebied
door Piet Otten en Paul Mathieu van Stadsrealisatie
15.30 uur - 16.30 uur
Uitdagingen energietransitie voor bedrijventerreinen
Sandra Polman,Coördinator K&L Winkelsteeg Gemeente Nijmegen
16.30 uur - 17.00 uur
Netwerkborrel

Datum

feb 27 2025

Tijd

12:00 - 17:00

More Info

Read More

Locatie

52 degrees
Jonkerbosplein 52, 6

Organisator

Smart City Plaza
Read More

Reacties zijn gesloten.