Gemeente Utrecht

Stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Utrecht. Met 359.376 inwoners op 1 januari 2021 is Utrecht qua inwonertal de vierde gemeente van Nederland. Deze inwoners zijn verdeeld over vier woonplaatsen, te weten Utrecht met 307.840, Haarzuilens met 545, Vleuten met 27.180 en De Meern met 21.755 inwoners. De Meern, Vleuten en Haarzuilens zijn van oorsprong dorpen. Thans vormen deze drie woonplaatsen en de polder Rijnenburg ten zuiden van De Meern de wijk Vleuten-De Meern. Deze wijk en de naastgelegen wijk Leidsche Rijn vormen samen de Vinex-locatie Leidsche Rijn, die in 2020 91.104 inwoners telde.

Gemeente Bergen

Bergen is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. De gemeente telt 13.111 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van zo’n 110 km² (waarvan slechts enige km² water).

Gemeente Peel en Maas

Peel en Maas is een Nederlandse gemeente in de provincie Limburg. Ze is op 1 januari 2010 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Helden, Kessel, Meijel en Maasbree. Peel en Maas telde 43.658 inwoners op 1 januari 2021 (bron: CBS) op een oppervlakte van 161 km².

Trendsportal

Trendsportal biedt inwoners, bedrijven, belangstellenden en overheden toegang tot prikkelende ideeën en een onverwachte kijk op verkeers- en vervoersvraagstukken in Noord-Limburg. Trendsportal is een initiatief van de acht gemeenten van het RMO Noord-Limburg en staat open voor iedereen die zich, persoonlijk of professioneel, betrokken voelt bij en actief wil bijdragen aan duurzame, veilige en slimme mobiliteit voor morgen.

Gemeente Venlo

Venlo is een stad in het noordelijke deel van de Nederlandse provincie Limburg en de stedelijke kern van de gelijknamige gemeente. De stad telt 68.385 inwoners (per 2020, bron: CBS). Samen met de stadsdelen Blerick en Tegelen vormt Venlo een stedelijk gebied in de gemeente. De agglomeratie heeft 86.885 inwoners (per 2017, bron: CBS). Blerick is echter vanouds een afzonderlijk dorp, dat pas tijdens de Tweede Wereldoorlog opgenomen is in de gemeente Venlo. Hetzelfde geldt voor Tegelen, dat in 2001 samen met het dorp Belfeld bij de gemeente is gevoegd. De stad Venlo omvat alleen het gedeelte van de gemeente tussen de A73, de Duitse grens, de A67 en de Maas. Andere kerkdorpen binnen de gemeente Venlo zijn: t Ven, Hout-Blerick, Boekend, Steyl, Belfeld, Arcen, Velden en Lomm.

Gemeente Gennep

Gennep is een stad in de Nederlandse provincie Limburg. Op 1 januari 2020 telde Gennep 9.250 inwoners. De stad Gennep ligt op de samenloop van de rivieren de Maas en de Niers.

Gemeente Mook en Middelaar

Mook en Middelaar is een gemeente in het uiterste noorden van de Nederlandse provincie Limburg.

De gemeente telt 7.910 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 18,82 km² (waarvan 0,48 km² water). De gemeente Mook en Middelaar maakte, totdat dit samenwerkingsmodel door de Rijksoverheid werd opgeheven, deel uit van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. In het westen grenst de gemeente aan Noord-Brabant, in het noorden aan Gelderland. De gemeente Mook en Middelaar wordt de brug tussen Maas en heuvelland genoemd.

Gemeente Horst aan de Maas

Gemeente Horst aan de Maas is in eerste instantie ontstaan bij een gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 uit de toenmalige gemeenten Broekhuizen, Horst en Grubbenvorst. Pas dankzij deze toevoegingen kwam de vergrote gemeente Horst ook aan de Maas te liggen. Per 1 januari 2010 is Horst aan de Maas verder gefuseerd met de gemeente Sevenum en een deel van de gemeente Meerlo-Wanssum. Sevenum, de tweede grotere kern van de nieuwe gemeente, was tussen 1836 en 2010 een zelfstandige gemeente. De opnieuw vergrote gemeente, die de naam Horst aan de Maas bleef behouden, bestaat uit zestien kernen.

De gemeente telt 42.497 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 191,92 km² (waarvan 3,32 km² water). Qua inwonertal is zij na Venlo, Venray en Peel en Maas de vierde gemeente van Noord-Limburg. Qua oppervlakte is de gemeente Horst aan de Maas de grootste gemeente van Limburg.

Gemeente Venray

Venray is een gemeente  in de provincie Limburg. De gemeente telt 43.706 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 146,03 km². 

Gemeente Beesel

Beesel is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. De gemeente Beesel ligt tussen Swalmen (gemeente Roermond), Belfeld (gemeente Venlo), Kessel (gemeente Peel en Maas), en Brüggen (Duitsland). De gemeente telt 13.448 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 29,20 km² (waarvan 2,50 km² water).

Jong RES Nederland

JongRES heeft het doel om in elk van de 30 RES-regio’s een jongere vertegenwoordiger aan te stellen en deze een passende plek te geven in de regionale overleggen.

Om de jongeren die aan de RES-tafels zitten te ondersteunen, hebben we 5 gewest-coördinatoren en een nationale commissie. De coördinatoren en de nationale commissie houden zich vooral bezig met:

  • verzorging van kennisdeling en training voor de vertegenwoordigers
  • ondersteuning bij het vinden van de juiste kandidaat-vertegenwoordigers
  • afstemming en contact met nationale en regionale stakeholders/initiatieven
  • organisatie van communicatie en bredere initiatieven om participatie van jongeren mogelijk te maken.

Gemeente Moerdijk

gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De gemeente telt 37.179 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 184 km². Hiermee is Moerdijk qua oppervlakte, op Meierijstad na, de grootste gemeente van Noord-Brabant. De hoofdplaats van de gemeente is Zevenbergen. De naam is afgeleid van het begrip moor-dicken. Moor of moer is moeras waarin veel veen voorkomt. Een moerdijk werd aangelegd om zo een (tijdelijk) poldertje in het veen te creëren om zout te winnen.