Gemeente Gulpen-Wittem

Gulpen-Wittem is op 1 januari 1999 ontstoan uut de samenvoeging van de gemeenten Gulpen en Wittem. Dit gebeurden op verzeuk van de gemeenten zelf. Beide gemeenten hadden tiedens et samengoan rundumme 8.000 inwonners, moar Wittem was met 4250 bunder groter as Gulpen met 3077 bunder. Et gemeentehoes van Gulpen bevond zich in et geliekgeneumde darp en hef vandage in de ni-je gemeente zienn toak as gemeentehoes beholden. Dat van Wittem stoand (vanof 1986) in Mechelen in nen kasteelhove, vandage in gebruuk as “zorghotel”.

De gemeente ligt in ’t Zuud-Limburgse Heuvelland en is gans landelek en riek an kastelen, vakwarkhuze en andere olde monumentoalen boerderi-jen. Joarleks trök Gulpen-Wittem völle kiekleu an uut ’t ganse laand vanwaege ’t veur Nederlaand zeldzaome gleujende laandschap met heure bekken en dallen, veural in de zommer. Et toeristiese Miljoonenlientjen löp deur n deel van de gemeente en hef haltes in Eijs en Wielre. In Gulpen-Wittem ligt den meest zudeleken plek van Nederlaand, noamelek ter heugte van grenspoal 12 bi-j ’t Belgiese kasteel Beusdaal. Et zudelekste karkdarp bevundt zich in de gemeente Iesden, moar de zudelekste plaatse is n buurtschop zudelek van Epen.

Gemeente Bergen

Bergen is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. De gemeente telt 13.111 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van zo’n 110 km² (waarvan slechts enige km² water).

Gemeente Utrecht

Stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Utrecht. Met 359.376 inwoners op 1 januari 2021 is Utrecht qua inwonertal de vierde gemeente van Nederland. Deze inwoners zijn verdeeld over vier woonplaatsen, te weten Utrecht met 307.840, Haarzuilens met 545, Vleuten met 27.180 en De Meern met 21.755 inwoners. De Meern, Vleuten en Haarzuilens zijn van oorsprong dorpen. Thans vormen deze drie woonplaatsen en de polder Rijnenburg ten zuiden van De Meern de wijk Vleuten-De Meern. Deze wijk en de naastgelegen wijk Leidsche Rijn vormen samen de Vinex-locatie Leidsche Rijn, die in 2020 91.104 inwoners telde.

Jong RES Nederland

Jong RES Nederland zet zich in om de stem van de toekomst mee te laten klinken in de Regionale Energiestrategieën (RES). Deze strategieën bepalen hoe de energietransitie tot en met 2030 in elke gemeente uitgevoerd gaat worden. Hoe worden onze woningen verwarmd, waar wordt energie opgewekt en hoe gaat dat gebeuren?

Jongeren en jong werkenden hebben belang bij toekomstbestendige RESsen, het gaat immers om hun leefomgeving en hun energievoorziening. Ook gaat het overgrote deel van de energietransitie in hun werkende levens plaatsvinden. Belangrijke keuzes daarover worden nu gemaakt, dus jongeren en jong werkenden moeten nu mee kunnen praten.

Ambitie en plan van Jong RES
Jong RES Nederland zorgt daarvoor door in elke RES een jongerenvertegenwoordiger aan te nemen. Deze vertegenwoordiger behartigt de belangen van jongeren en jong werkenden in de regio. Dit doet hij/zij met bestuurders in de regio, en met andere belanghebbenden en initiatieven.

De vertegenwoordiger spreekt niet vanuit zichzelf. Hij/zij vertegenwoordigt alle jongeren en jong werkenden uit de regio. Elke vertegenwoordiger heeft een community om zich heen die hem/haar helpt met het benaderen en laten participeren van alle jongeren en jong werkenden uit de regio. Op deze manier worden zowel de belangen behartigt van jongeren en jong werkenden, en worden ze direct betrokken bij het proces om tot de RES te komen.

Gemeente Beesel

Beesel is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. De gemeente Beesel ligt tussen Swalmen (gemeente Roermond), Belfeld (gemeente Venlo), Kessel (gemeente Peel en Maas), en Brüggen (Duitsland). De gemeente telt 13.448 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 29,20 km² (waarvan 2,50 km² water).

Gemeente Horst aan de Maas

Gemeente Horst aan de Maas is in eerste instantie ontstaan bij een gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 uit de toenmalige gemeenten Broekhuizen, Horst en Grubbenvorst. Pas dankzij deze toevoegingen kwam de vergrote gemeente Horst ook aan de Maas te liggen. Per 1 januari 2010 is Horst aan de Maas verder gefuseerd met de gemeente Sevenum en een deel van de gemeente Meerlo-Wanssum. Sevenum, de tweede grotere kern van de nieuwe gemeente, was tussen 1836 en 2010 een zelfstandige gemeente. De opnieuw vergrote gemeente, die de naam Horst aan de Maas bleef behouden, bestaat uit zestien kernen.

De gemeente telt 42.497 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 191,92 km² (waarvan 3,32 km² water). Qua inwonertal is zij na Venlo, Venray en Peel en Maas de vierde gemeente van Noord-Limburg. Qua oppervlakte is de gemeente Horst aan de Maas de grootste gemeente van Limburg.

Gemeente Mook en Middelaar

Mook en Middelaar is een gemeente in het uiterste noorden van de Nederlandse provincie Limburg.

De gemeente telt 7.910 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 18,82 km² (waarvan 0,48 km² water). De gemeente Mook en Middelaar maakte, totdat dit samenwerkingsmodel door de Rijksoverheid werd opgeheven, deel uit van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. In het westen grenst de gemeente aan Noord-Brabant, in het noorden aan Gelderland. De gemeente Mook en Middelaar wordt de brug tussen Maas en heuvelland genoemd.

Gemeente Venlo

Venlo is een stad in het noordelijke deel van de Nederlandse provincie Limburg en de stedelijke kern van de gelijknamige gemeente. De stad telt 68.385 inwoners (per 2020, bron: CBS). Samen met de stadsdelen Blerick en Tegelen vormt Venlo een stedelijk gebied in de gemeente. De agglomeratie heeft 86.885 inwoners (per 2017, bron: CBS). Blerick is echter vanouds een afzonderlijk dorp, dat pas tijdens de Tweede Wereldoorlog opgenomen is in de gemeente Venlo. Hetzelfde geldt voor Tegelen, dat in 2001 samen met het dorp Belfeld bij de gemeente is gevoegd. De stad Venlo omvat alleen het gedeelte van de gemeente tussen de A73, de Duitse grens, de A67 en de Maas. Andere kerkdorpen binnen de gemeente Venlo zijn: t Ven, Hout-Blerick, Boekend, Steyl, Belfeld, Arcen, Velden en Lomm.

Trendsportal

Trendsportal biedt inwoners, bedrijven, belangstellenden en overheden toegang tot prikkelende ideeën en een onverwachte kijk op verkeers- en vervoersvraagstukken in Noord-Limburg. Trendsportal is een initiatief van de acht gemeenten van het RMO Noord-Limburg en staat open voor iedereen die zich, persoonlijk of professioneel, betrokken voelt bij en actief wil bijdragen aan duurzame, veilige en slimme mobiliteit voor morgen.

Gemeente Peel en Maas

Peel en Maas is een Nederlandse gemeente in de provincie Limburg. Ze is op 1 januari 2010 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Helden, Kessel, Meijel en Maasbree. Peel en Maas telde 43.658 inwoners op 1 januari 2021 (bron: CBS) op een oppervlakte van 161 km².