Smart City Plaza on tour, dag 7

Verduurzaming kunstwerken en hergebruik fietsbruggen

29 september, 2022 – Maastricht

Op 29 september jl. waren we te gast in Maastricht bij de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht. We bespraken welke uitdagingen je hebt als beheerder en beleidsmaker in de verduurzaming van de openbare ruimte én we kregen een rondleiding door Maastricht langs de voorbeelden in de praktijk.

In het eerste deel van de bijeenkomst vertelde Maurice Muijrers van de provincie Limburg over het Plan van aanpak duurzaamheid & circulariteit van de Province Limburg. Ron Roukens nam ons mee in het proces achter een mooi circulair initiatief om een brug van RWS over te nemen.

Ook de gemeente Maastricht heeft een fietsbrug uit Vlissingen overgenomen; Esther de Boeye gaf een inkijkje in de weg er naar toe. Daarnaast vertelde Anouk Schmid over het groenbeleid in de de gemeente Maastricht. Ook in Maastricht steekt de Japanse Duizendknoop de kop op; Gijs Ketelaars legde uit hoe Maastricht hier mee om gaat. Hoe beheer je nu alle verschillende assets in de openbare ruimte? Hans Rooden van CGI liet ons zien hoe je dat doet met IBOR, Integraal Beheersysteem voor de openbare ruimte.

In het namiddagprogramma kregen we in 3 groepen een rondleiding van Boris Hommes en collega’s, met de superduurzame zonnetrein.

Presentaties en meer info

De presentaties van de sprekers en meer informatie over de projecten en producten zijn hieronder te vinden.

Maurice Muijrers – Provincie Limburg

Esther de Boeye – Gemeente Maastricht

Gijs Ketelaars – Gemeente Maastricht

Galerij